Zunanje lesene površine bogati naravna lepota lesa, ki vsebuje naravno zaščito, ki pa ni dolgotrajna. Les izgubi svoj naraven sijaj in prvotno barvo, kar COLOR LAZURA pomaga ohranjati na dolgi rok, les pa še dodatno zaščiti pred vremenskimi vplivi (UV žarki, dež, sneg) in mu pomaga ohraniti dobro kondicijo.

Z vsakim nanosom lazura postaja temnejša. Če ne želite temnejšega končnega videza od izbrane nianse, za obnovitveno barvanje izbrani lazuri dodajte brezbarvno.

Za  lepši in bolj dodelan končni videz površine priporočamo rahlo brušenje med posameznimi sloji. V tem primeru počakajte, da med nanašanjem prvega sloja in brušenjem mine 24 ur. Pred nanosom naslednjega sloja obvezno odstranite prah, ki je nastal pri brušenju. Premaz  bo presušen v 2-3 dneh.

Smolnate in tropske vrste lesa za boljši rezultat očistimo s COLOR NITRO RAZREDČILOM pred uporabo COLOR LAKA.

Priporočamo pred-uporabo COLOR HITROSUŠEČEGA TEMELJNEGA LAKA:

za lepši videz in dolgotrajnejšo zaščito izbrane lesene površine priporočamo, da najprej nanesete COLOR HITROSUŠEČI TEMELJNI LAK, med sloji površino rahlo obrusite, po označenem času sušenja pa površino zaščitite s COLOR HITROSUŠEČIM LAKOM v enem ali dveh slojih.

Uporabo COLOR HITROSUŠEČEGA LAKA na vodni osnovi priporočamo:
– kadar ne želite s topili obremenjevati svojega zdravja in okolja,
– kadar želite, da se premaz hitro posuši,
– kadar ne želite kupovati razredčila za razredčevanje barve in pranje orodja,
– kadar želite, da ima lak dober oprijem.

V prostorih s slabim zračenjem se lahko pojavi močnejši vonj po organskih topilih, zato premazov na osnovi alkidnih veziv v topilu ne priporočamo za barvanje notranjih delov pohištva. V tem primeru priporočamo izbiro COLOR AKRIL TEMELJA ZA LES, ki je izdelan na bazi vode in nima neprijetnega vonja. Za uporabo COLOR TEMELJA ZA LES pa so primerne  vse zunanje lesene površine, notranje stavbno pohištvo, lesene konstrukcije, razne opaže in podobno.

COLOR TEMELJ ZA KOVINO priporočamo vedno pred nanosom COLOR EMAJLA. Še posebej pa ga priporočamo, ko želite:
– zaščititi kovinske ali jeklene površine pred rjavenjem,
– poskrbeti za dober oprijem naslednjih slojev barve,
– dobro pokrivnost,
– enostavno delo.

Če rjo odstranjujemo s kemičnimi sredstvi na osnovi kisline (fosforne), moramo površino temeljito sprati z vodo, osušiti in šele nato nanesti COLOR TEMELJ ZA KOVINO, ker ostanki teh sredstev preprečujejo sušenje temelja.

Železne in jeklene podlage pravilno pripravimo tako, da pred renovacijo  mehansko ali kemično odstranimo rjo (pri kemičnem odstranjevanju površino po odstranjevanju temeljito speremo  z vodo). Maščob in ostalih nečistoč se lotimo s COLOR NITRO RAZREDČILOM.

Vsebnost vlage pri iglavcih ne sme presegati 15%, pri listavcih pa 12%. Suho podlago obrusimo in odprašimo  ter s COLOR NITRO RAZREDČILOM odstranimo voske, smole in maščobe. Kadar obnavljamo, nepoškodovane premaze očistimo in obrusimo, poškodovane pa popolnoma odstranimo.

Priporočamo takojšnje čiščenje orodja.

Barve in laki na topilni osnovi se namreč z orodja najlažje in najhitreje očistijo takoj po uporabi, porabili pa boste tudi manjšo količino COLOR EMAJL RAZREDČILA in s tem prispevali k zmanjševanju obremenjevanja okolja. Barve in lake na vodni osnovi z orodja spremo z vodo.

Embalažo odvrzite na za to predvidena mesta.

Embalažo z ostanki COLOR EMAJL RAZREDČILA odnesite do mesta za zbiranje nevarnih odpadkov, s čimer boste poskrbeli za pravilno odstranjevanje neporabljenega dela razredčila. Izpraznjeno embalažo oddajte na mesto za recikliranje.

S podlage odstranimo vse nevezane stare premaze, ostanke tapet ali lepila, prah in druge nečistoče. V primeru mokrega čiščenja nečistoč se mora podlaga pred impregniranjem temeljito presušiti. Večje razpoke in poškodovane dele podlage zapolnimo z izravnalno maso na mineralni osnovi.

Barvo lahko nanašamo direktno na tapete, če so to tapete iz steklenih vlaken ali papirnate reliefne tapete. Pri tem priporočamo predhodno impregnacijo s COLOR EMULZIJO 1:5.

COLOR NOTRANJO ZIDNO BARVO lahko redčimo z vodo največ do 15%. Če barvo redčite z večjo količino vode od priporočene, se kritnost barvnega filma ustrezno zmanjša.

Barvo lahko niansirate s pripravljenimi pigmentnimi koncentrati do največ 3%. Pripravite si dovolj veliko količino niansirane barve za površino, ki jo nameravate prebarvati, da zagotovite enak barvni ton po celi površini. Z ročnim niansiranjem je zelo težko pripraviti popolnoma ponovljiv odtenek.

Pazite na vremenske vplive:

COLOR FASADNE BARVE ne nanašamo v dežju, megli ali močnem vetru. V sončnem vremenu moramo fasado zasenčiti, da ne pride do neenakomernega sušenja, saj to vpliva na kakovost premaza.

S plesnijo ali algami okuženo površino pred barvanjem premažemo z ustreznim biocidnim pripravkom. Ko se fasadne površine posušijo, plesen mehansko odstranimo. Postopek lahko večkrat ponovimo, odvisno od stopnje okuženosti.

COLOR LAZURA zagotavlja ustrezno zaščito lesenih površin pred vlago in vremenskimi vplivi, preprečuje razpokanje in vdor vode v les, zato je izbira COLOR LAZURE primerna za zaščito zunanjih lesenih površin. COLOR LAK pa izberemo, ko želimo zaščititi notranje lesene površine, saj je ta oblika zaščite primerna za elemente, ki so dimenzijsko stabilni in niso direktno izpostavljeni vremenskim vplivom.